Tips

5 Leukste kerstmarkten in België

0

Kerstmis komt er weer aan en dat betekent kerstinkopen doen, een kerstboom in huis halen, kerstversiering… Maar eigenlijk is natuurlijk het allerleukste om naar een kerstmarkt te gaan. Natuurlijk gaat het door de coronacrisis heel lastig worden om te hopen op een kerstmarkt, maar uiteindelijk zullen er weer kerstdagen komen waarbij we wél naar een kerstmarkt kunnen. Wist je trouwens dat in België de kerstmarkt pas een fenomeen is sinds 1987? Hierom zijn de Belgische kerstmarkten natuurlijk niet minder interessant. Hieronder de 5 Leukste kerstmarkten van België.

1. De kerstmarkt in Brussel

Natuurlijk kan de kerstmarkt in de Belgische hoofdstad niet ontbreken! De kerstmarkt van Brussel is een ware belevenis voor jong en oud. Er zijn allerlei kraampjes en activiteiten. Vooral op de Grote Markt bruist het ieder jaar weer, want hier staat een hele grote kerstboom die een lust voor het oog is. Daaronder staat ook een heuse kerststal. In de avond volgt een ‘Sound & Light Show’ die zeer de moeite waard is.

Sint-Katelijneplein

Op dit plein vind je ieder jaar enkele chalets met verschillende versnaperingen (heb je zin in iets hartigs, dan kun je zeker weten een lekker stukje worst of vis krijgen) en kerstinkopen. Denk je bijvoorbeeld aan houten kerstversiering of een houten kerstboompje? Of kan jouw kerstballencollectie wel een update gebruiken? Dan kun je het hier allemaal gaan vinden. Ook is er voor de kleintjes een draaimolen op het Sint-Kathelijneplein, zodat het echt genieten voor jong en oud is.

Vismarkt en Muntplein

Ook op de Vismarkt en het Muntplein is het zeer goed toeven. Allerlei lekkers kun je hier krijgen, en je kunt ook in het reuzenrad. Hoe geweldig om met de donkere dagen ’s avonds in het reuzenrad alle lichtjes van de stad te kunnen zien. Heb je zin in een sportieve uitspatting? Bind dan je schaatsen onder voor enkele rondjes op de speciaal geïnstalleerde ijsbaan op het Muntplein.

2. Kerstmarkt in Gent

De kerstmarkt in Gent is ieder jaar ook weer populair. De winkels zijn in de kerstperiode ook op zondag open en dit zorgt voor extra bezoekers. Misschien ben jij ook op zoek naar nieuwe kerstversiering en wil je dit jaar gaan voor een houten kerstboom. Je vraagt je misschien wel af: waar kan ik een houten kerstboom kopen? Dan heb je grote kans dat je deze kunt scoren op de Gentse Winterfeesten, zoals de kerstmarkt in Gent wordt genoemd.

Naast allerlei kraampjes heeft de Gentse kerstmarkt veel te bieden, namelijk heel veel kermisattracties voor kinderen. Er is een reuzenrad en je kunt rondjes schaatsen over de ijsbaan. Ook bij wat slechter weer, want de ijsbaan is gedeeltelijk overkapt. Ideaal, voor als slecht weer de pret dreigt te drukken.

3. Kerstmarkt in Leuven

Een creatieve kerstboom heb je zo bij elkaar geshopt in Leuven! Ook in deze stad heb je elk jaar een heuse kerstmarkt. Een van de oudste van België deze topmarkt, want hij bestaat al sinds 1988. Je verwacht misschien dat de markt net als in Brussel op de Grote Markt te vinden is. Dit is niet zo. De kerstmarkt van Leuven vind je elk jaar op het Ladeuzeplein, waar de markt overgaat naar het daarnaast liggende Herbert Hooverplein. Op deze kerstmarkt vind je maar liefst 140 kramen, veelal met lokale lekkernijen. Bij de Grote Markt vind je wel een kleine kermis en een kerststal.

Wil jij lekker bewegen op het ijs? Dat kan ook in Leuven, bij Ladeuze On Ice. De ijsbaan is overdekt, heeft een reuzenglijbaan en reuzenrad. Geprobeerd is om deze ijsbaan en de attracties tot het grootste ijsconcept van Europa te maken.

4. Kerstmarkt in Luik

In Luik maken ze er helemaal een fantastisch feest van met een gezellig kerstdorp. Het hele dorp lijkt niet op een kerstmarkt, het is een waar festijn! Je kunt er maar liefst 200 chalets vinden, die grotendeels op eten gericht zijn. Ben je nog op zoek naar een creatieve kerstboom, dan moet je dus geduld hebben en je heil misschien elders zoeken. Natuurlijk kun je bijvoorbeeld een houten kerstboom ook gewoon online vinden (kijk maar eens bij houtenkerstboom.com). Je vindt in de chalets niet alleen lokale, maar ook de internationale keuken. Natuurlijk kun je gerust zijn: de Luikse wafels zullen uiteraard van de partij zijn.

Je vindt het Luikse kerstdorp vooral rond Place St. Lambert en het Place du Marché. Hier vind je ook de sleepiste en het reuzenrad. Rondjes toeren op de ijsbaan doe je bij het Place de la Cathédrale.

5. Kerstmarkt in Mechelen

Tot slot is er ook nog een kerstmarkt in Mechelen. In het centrum en op de Grote Markt bij het Stadhuis en de Sint-Rombout kathedraal is er een kerstmarkt. Ook zijn er diverse activiteiten op het plein die met kerst te maken hebben. Wil jij in de ultieme kerstsfeer komen? Dan is een bezoekje aan Mechelen sowieso wel de moeite waard en is de kerstmarkt de kers op de taart. Er zijn veel houten chalets die het plein heel gezellig maken. Je kunt er veel handgemaakte producten aanschaffen en je komt vast en zeker thuis met heel veel kerstspullen om je huis helemaal in de juiste sfeer te brengen. Ook bij de kerstmarkt in Mechelen ontbreekt een grote kerstboom met kerststal niet. De kinderen kunnen zich in de draaimolen vermaken, terwijl je als ouder gewoon een lekker glühweintje erbij neemt en wacht tot ze zijn uitgeraasd. Hoe dan ook, het bezoekje aan een kerstmarkt zorgt voor herinneringen die je voor altijd bij je draagt en voor een warm kerstfeest voor het hele gezin.

 

Welkom in de wereld van trillen en gillen: je eerste vibrator

Previous article

Hoe veilig is reizen door Zuid-Afrika? + Tips

Next article

Popular Posts

Login/Sign up

Popular Posts