Tips

Is een Belgische autoverzekering anders dan een Nederlandse?

0

Misschien ga jij verhuizen naar België vanuit Nederland. Dit wordt namelijk steeds populairder. Een hectische periode, want je moet veel regelen. Waarschijnlijk krijg je ander werk, een ander huis en laat je veel van je oude leventje achter. Je neemt afscheid van je vrienden, familie en collega’s. Heb jij  eigenlijk ook al nagedacht wat je met je auto gaat doet? Neem je die mee of blijft hij achter? Wat is het verschil tussen een Belgische en Nederlandse autoverzekering?

Je auto blijft thuis

Als je woonachtig bent in Nederland, dan ben je bij wet verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het maakt niet uit of je de auto wel of niet gebruikt. Als je officieel de eigenaar bent van de auto, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je bent eigenaar als de auto op jouw naam staat.

Je kunt de auto wel ‘schorsen’. Je geeft dan aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer dat je tijdelijk geen gebruik maakt van de auto. Je mag er dan niet in rijden en je mag ‘m ook niet parkeren aan de openbare weg. Alleen als je je auto schorst, hoeft je auto niet verzekerd te zijn. Na een schorsing je auto weer verzekeren is alleen een probleem als je naar het buitenland verhuist.

Als je naar het buitenland gaat verhuizen, moet je dit altijd bij de autoverzekeraar melden. Overigens is bij een verhuizing naar het buitenland de verzekering niet meer geldig of je het meldt of niet. Je moet in Nederland wonen om de autoverzekering geldig te laten zijn.

Je auto gaat mee

Het is zinvol om je auto mee te nemen of een auto te kopen in België, want je autoverzekering in Nederland is niet meer geldig zodra je bent verhuisd. Het heeft dus geen zin om je auto in Nederland aan te houden.

Het grootste verschil tussen een Nederlandse en Belgische autoverzekering zit ‘m in de kosten. In België wordt een autoverzekering zwaarder belast. Per 100 euro gaat er 27 euro naar de Belgische staat. In Nederland is dat maar 7 euro. Daarom maken de verzekeraars de premies ook duurder. Daar staat tegenover dat in België het vergoedingssysteem veel ruimer is: schadevergoedingen liggen in België hoger. Ook worden ze sneller uitbetaald.

Overstappen van autoverzekering

Als je wilt overstappen van autoverzekering, dan is het handig om gebruik te maken van een vergelijkingswebsite, bijvoorbeeld overstappen.nl. Hier kun je veel tijd mee besparen.

 

Vakantiehuisje beveiligen? Zo kan je met een gerust hart naar huis

Previous article

7 bezienswaardigheden in Frankrijk die je niet mag missen

Next article

Popular Posts

Login/Sign up

Popular Posts