SportTips

Tips voor veilig fietsen met kinderen

0

Veilig fietsen met je kinderen is, bijvoorbeeld op tweedehands elektrische fietsen, enorm belangrijk. Het wordt op de fietspaden namelijk steeds drukker en voller. Omdat er in ons land veel nieuwe of tweedehands elektrische fietsen gebuikt worden, neemt het snelheidsverschil op fietspaden flink toe. En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden of zelfs tot ernstige ongelukken. Al met al reden genoeg om eens in te zoomen op de veiligheid per fiets. Met name als je kinderen hebt en geregeld samen fietst, is het zaak om te bekijken hoe je dit veiliger kunt doen. In dit blog zetten we de beste adviezen op een rij om veilig met je kids te kunnen fietsen.

1. Koop een fiets die bij de leeftijd en grootte van je kind past

Let bij het uitkiezen van een fiets voor je kinderen, of het nu standaard of tweedehands elektrische fietsen betreft, op de juiste hoogte van de kinderfiets. Dit uitgangspunt vormt de basis van het veilig fietsen met je kind. Vermijd, hoe aantrekkelijk dat ook lijkt, het kopen van een tweewieler ‘op de groei’. Maar hoe bepaal je de goede hoogte van een kinderfiets? Hier is de basisregel dat je kind met de voeten plat op de grond moet kunnen staan bij stilstand. Een ervaren fietsenverkoper kan je verder ook helpen bij het kiezen van een passende fiets voor jouw kind.

2. Zorg dat je zoon of dochter de basisverkeersregels goed kent

Een tweede belangrijke tip is om je kind(eren) snel de basisregels van het verkeer aan te leren. Cruciaal zijn natuurlijk de voorrangsregels en het stoppen bij drukke kruispunten of een spoorwegovergang. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter!

3. Let ook op het remsysteem van de kinderfiets

Bij het kopen van een kinderfiets kun je gaan voor een fiets met handremmen of voor een tweewieler met een terugtraprem. Veel fietsspecialisten adviseren om te gaan voor een fiets die beide remsystemen combineert. Jonge kinderen hebben vaak niet de power in hun benen om een terugtraprem optimaal te kunnen gebruiken. Een handrem is dan gemakkelijker. Kies je voor een kinderfiets met één soort remsysteem. Dan is een rijtuig met een terugtraprem volgens experts de veiligste keuze. Terugtrappen is voor kinderen een natuurlijker beweging dan knijpen in een handrem.

4. Oefening baart fietskunst

Al doende leert men. Dat geldt zeker voor jonge kinderen die je goed en veilig wilt leren fietsen. Ga er daarom bij normaal weer geregeld op uit met je jonge kinderen, zodat ze goed kunnen oefenen met fietsen. Doe dit bij voorkeur in natuurgebieden en niet in drukke steden of op drukke fietspaden. Dat is het meest veilig. Kinderen leren door fouten te maken en dat kan in die gebieden. Veel oefening baart een goede fietskunst!

5. Onderhoud kinderfietsen goed

Door de fiets(en) van je kind(eren) goed te onderhouden, kun je de veiligheid ook aanzienlijk vergroten. Zorg voor voldoende lucht in de fietsbanden, voor een goed werkende fietsverlichting en een ketting die strak genoeg staat.

 

Wat geef je aan hen die van avontuur houden?

Previous article

4 manieren om gemakkelijk cryptomunten om te zetten in euro’s

Next article

Popular Posts

Login/Sign up

Popular Posts